locsolás, öntözés,

Hogyan kell öntözni a növényeket és milyen növénytápot használj?

A cikkből megtudhatod hogyan kell helyesen öntözni és táplálni a növényeket és megismerheted a piacvezető növénytáp gyártókat és termékkínálatukat!

Ha most vágsz bele a beltéri növénytermesztésbe fontos, hogy ismerd a választott növény víz- és tápanyag igényét, hogy erős és egészséges növényeket nevelhess. A növények locsolása gyerekjátéknak tűnhet, azonban gyorsan vészhelyzet alakulhat ki, ha nem vagy felkészült és nem rendelkezel megfelelő ismeretekkel.

A cikkből kiderül, hogy mire kell odafigyelni, hogy a növények fantasztikusan érezzék magukat és melyik márkát válaszd, hogy gazdag termésed legyen.

A víz

A víz, vagyis a dihidrogén-monoxid (latinul: aqua) a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H2O.

Színtelen, szagtalan, íztelen, folyékony kémiai anyag, ami a földi élet alapja. A föld felületének 71%-át víz borítja, ennek mindössze 2,5%-a édesvíz, ami a legtöbb helyen csapvíz, esővíz vagy kútvíz forrásokból elérhető.

Csapvíz: A legegyszerűbben és általában mindenhol hozzáférhető vízforrás. A közfogyasztású ivóvizek vizsgálatát és ellenőrzését Magyarországon a Közegészségügyi Intézet és az ÁNTSZ végzi, amely megköveteli az előírások betartását és garantálja, hogy a ivóvíz emberi fogyasztásra alkalmas.

A csapvíz keménységét a benne oldott sók mennyisége határozza meg, amiből a legnagyobb arányt a kalcium és a magnézium adja. A térképen az országra jellemző vízkeménységet látod, Budapest és vonzáskörzetét az alábbi linken ellenőrizheted a víz tulajdonságait, régiókra bontva.

https://www.vizmuvek.hu/hu/fovarosi-vizmuvek/lakossagi-ugyfelek/altalanos_informaciok/vizminoseg_vizkemenyseg

Mivel Budapest környékén a víz kemény, tehát az EC 0.6-0.75 között mozog, ezért szoktuk javasolni egy Growmax víztisztó berendezést használatát. A vezetékes víz fertőtlenítését klórgázzal végzik, ami az alkalmazott kis mennyiség miatt ártalmatlan az emberi szervezetre, azonban káros a növény gyökérzónában élő mikroorganizumusok számára. A klór eltávolítására több módszerrel is létezik:

  • Forralással: A forralás és lehűlés során a klór elpárolog a vízből.
  • Pihentetéssel: 24 óra alatt a klór elpárolog a vízből
  • Víztisztító rendszerrel: A Growmax RO fordított ozmózis vízszűrő tökéletesen megtisztítja a vizet a klórtól és minden egyéb szennyeződéstől és sótól.

Kútvíz: A telek tulajdonosok rendelkezhetnek fúrt kúttal, ami természetesen tiszta és tökéletes a virágok öntözésére. A kútból nyert vizet érdemes időközönként ellenőriztetni, hogy az biztosan nem tartalmaz semmilyen káros anyagot vagy szennyeződést, ami időközben került a rendszerbe.

Esővíz: Nagyon jó megoldás az esővíz összegyűjtése egy víztartályba, ha szeretnéd természetesen tiszta vízzel öntözni a növényeket. Egy esővíz gyűjtő tartálynál fontos, hogy a tetején ne jussanak át a falevelek, bogarak és egyéb szennyeződések, továbbá ne jusson be a fény, hiszen az algásodáshoz vezet. Az esővíz összegyűjtésére a Plant!t víztartály használatát ajánljuk!

Az öntözéshez használt víz mindig legyen szoba hőmérsékletű. A növények nem szeretik a túl hideg vagy túl meleg vizet, ezért érdemes 18-22 Celsius fokos vízzel locsolni. Az optimális talaj nedves, de nem áll a vízben, ez azért fontos, hogy az oxigén eljusson a gyökerekhez. A pangó vízben a növény gyökere nem jut oxigénhez, ezért a növény elpusztul, a gyökérrendszer elrohad. Nagyjából havonta egyszer érdemes a talajt átmosni ph kalibrált, alacsony tápanyagtartalmú öntözővízzel, így elősegítve a lerakódott és felesleges tápanyagok kimosását a termőközegből.

 

Minőségi növénytáp gyártók

A növénytáp gyártók a piaci igényeknek megfelelően a legjobb összetételű és a leghatékonyabb növénytápok gyártására specializálódnak. A különböző növénytápok és fejlődés stimulátorok hosszas kutatási, fejlesztési és engedélyeztetési eljárások után kerülhetnek forgalomba. A növénytermesztőknek elengedhetetlen, hogy a legjobb növénytápokat használják a minőség és mennyiség maximalizálása érdekében.

A növénytermesztők több termesztési kultúra közül választhatják ki a számukra szimpatikusat és ennek megfelelően az ideális növénytápot:

Termőföldhöz, kókuszrosthoz és hidroponikus növénytermesztéshez leginkább folyékony műtrágyát kínálnak a gyártók. Mind a három termesztési kultúra esetén külön kell kezelni a palánta, a növekedési, és a termésképző életciklust, hiszen a növény más tápelemeket igényel. A növekedési szakaszban nitrogén gazdag tápanyagra, míg a termésképző szakaszban foszfor és kálium gazdag tápanyagokra van szüksége a növényeknek.

 

Atamiatami

Az Atami márkát 1997-ben alapították hollandiában, melynek fő termékei a növénytápok, a termesztő közegek és a WILMA hidroponikus rendszer. Az Atami több mint húsz éves tapasztalattal rendelkezik a növénytápok, stimulátorok és termőközegek fejlesztésében, ezért is tartoznak a piacvezető növénytáp gyártók közé. Az Atami saját kutatási és fejlesztési részleggel és tehetséges szakemberekkel dolgozik a termékek kiválóságán. A lehető legjobb eredmények érdekében az alap növénytápok mellé a növény életciklusának megfelelő kiegészítő tápanyagok is kaphatóak, mint a gyökérstimulátorok, az enzimek vagy a virágzás serkentők. Az Atami termékek egyszerűen használhatóak, kiváló ár-érték arányt képviselnek és részletes információt kínálnak a termesztőnek az anime jellegű termékvideókon és termékleírásokon keresztül.

Az Atami növénytápok csoportosítása:

ATA Terra – Termőföld termőközeghez

B’Cuzz Soil – Termőföld termőközeghez

ATA Coco – Kókuszrost termőközeghez

B’Cuzz Coco – Kókuszrost termőközeghez

ATA AWA – Hidroponikus rendszerekhez

ATA NRG – Organikus Bio növénytermesztéshez

Cannacanna

A Canna egy 1979-ben alapított holland vállalat, mely növénytápokat és termesztő közeget gyárt. A Canna minden folyamatot saját kézben tart, a kutatástól a gyártáson át, egészen a kiszállításig. A kezdetek óta keresik és kutatják az aktív növényi összetevőket, ásványokat és tápelemeket, hogy egy kezdő növénytermesztő is bámulatos eredményeket érhessen el. A Canna által alkalmazott high-tech gyártástechnológia garantálja a kiváló minőségű termékek előállítását.

A Canna növénytápok csoportosítása:

Terra – Termőföld termőközeghez

Coco – Kókuszrost termőközeghez

Aqua – Hidroponikus NFT, DWC, Ebb&Flood, TFD recirkulációs rendszerekhez

Hydro – Hidroponikus Run-to-Waste rendszerekhez

BioCanna – Organikus Bio növénytermesztéshez

Bio Nova

A Bio Nova egy 1993-ban alapított holland vállalat, mely növénytápokat és termesztő közeget gyárt. A termékeiket magas minőségi elvárások szerint gyártják, így azok garantáltan kiváló minőséget képviselnek. A Bio Nova számára kiemelten fontos a környezet megóvása, ezért a csomagolás újrahasznosított anyagból készül, az áramot szélerőmű a fűtést biomassza erőműveken keresztül biztosítják. A Bio Nova növénytápokat a termesztő tapasztalatához igazítva kezdő, haladó és professzionális csoportokba osztották.

A Bio Nova növénytápok csoportosítása:

Soil Supermix– Termőföld termőközeghez

Coco Forte – Kókuszrost termőközeghez

Hydro Supermix – Hidroponikus rendszerekhez

Veganics – Organikus Bio növénytermesztéshez

Plagron

A Plagron 1992-ben indult hollandiából egy kis giliszta farmként és mára egy meghatározó növénytáp és termőközeg gyártó a világon. A kutatási fejlesztési részleg folyamatosan együttműködik a területi menedzserekkel és a kertészeti boltokkal, hogy közösen találjanak megoldást az új kihívásokra. A Plagron megfizethető termékeket kínál a hobbikertészeknek és a kereskedelmi termelőknek egyaránt. A Plagron növénytápok használata egyszerű és hozzák az elvárt minőséget.

A Plagron növénytápok csoportosítása:

Terra– Termőföld termőközeghez

Coco – Kókuszrost termőközeghez

Hydro – Hidroponikus rendszerekhez

Natural – Organikus Bio növénytermesztéshez

Universal – Bármilyen termesztő kultúrában használható termékek

Advanced Hydroponics

Az Advanced Hydroponics of Holland céget 1993-ban alapították hollandiában. Az Advanced Hydroponics termékek egyszerűen használhatóak és kiváló eredményeket garantálnak. Speciális összetételük révén az Advanced Hydroponics növénytápok bármilyen közegben használhatóak, nincs külön kategorizálva. A legjobb eredmények érdekében az alap növénytápok mellé különböző kiegészítő tápelemeket kel használni.

Az Advanced Hydroponics növénytápok csoportosítása:

Soil– Termőföld termőközeghez

Coco – Kókuszrost termőközeghez

Hydro – Hidroponikus rendszerekhez

Hesi

A Hesi egy holland márka kimondottan növénytápokra specializálódva. Speciális összetételük révén a Hesi növénytápok közkedveltek a hobbikertészek körében. A Hesi speciális terméke az orcidea növénytáp, ami külön figyelmet kap a cégnél. A Hesi is fontosnak tartja a folyamatos fejlődést, és odafigyel a piaci visszajelzésekre.

A Hesi növénytápok csoportosítása:

Soil– Termőföld termőközeghez

Coco – Kókuszrost termőközeghez

Hydro – Hidroponikus rendszerekhez

Substral

A Substral márka a Scott céghez tartozik, ahogy a Scotts, Evergeen és más nagy márkák. A Substral 1957 óta gyárt növénytápokat és aktív szereplője a kertészeti iparágnak. A Substral különböző növénytápokat gyárt beltéri és kültéri növénytermesztéshez, dísznövényekhez és kerti gyepekhez.

Florimo

A Florimo márkát 1998-ban alapították Magyarországon. A folyamatosan fejlődő cég mára meghatározó növénytáp és termőközeg gyártóva nőtte ki magát Europában. A Florimo kínálatában megtalálhatóak a növénytápok, termőközegek, növényvédő szerek és speciális kiegészítők. Jó minőségű és megfizethető termékeik révén egy igazán kedvelt márka a kertészek körében.

További cikkek növénytermesztéssel kapcsolatban: