mikrozöldség

Az egészséges táplálkozás fontos része a magas vitamin tartalmú csírák és mikrozöldek fogyasztása, amit Te is megtermeszthetsz magadnak a konyhában. Vágj bele egy új kihívásba, és mutasd meg másoknak, hogy te vagy a legügyesebb hobbikertész a környéken!

Hogyan tudsz csírákat és mikrozöldeket termeszteni otthon, bent a lakásban? Több lehetőség közül választhatsz, a részleteket megtalálod a cikkben.

mikrozöldség termesztésAz utóbbi években egyre többen élnek és étkeznek tudatosan, ezért megnőtt az igény a friss és vegyszermentes otthoni zöldségtermesztésre. Ebből a mozgalomból emelkedik ki a csírák és mikrozöldek termesztésének az igénye, melyhez egyre több eszközt és kiegészítőt gyártanak, illetve számos cikk jelenik meg a témában. A hatalmas előnye a mikrozöldeknek, hogy könnyen termeszthetőek otthon, így gyorsan és egyszerűen jutsz nagy értékű vitaminforráshoz és ízletes ételhez egyaránt. A csírák és mikrozöldek termesztése egyáltalán nem bonyolult feladat, csak oda kell figyelni néhány dologra a sikeres betakarítás érdekében. A csírák termesztése az egyszerűbb és kisebb anyagi ráfordítással végezhető zöldségtermesztés, hiszen alap esetben csíráztatható magokra, vízre és egy edényre van szükséged. A mikrozöldek termesztéséhez már a vízen és a termesztő edényen felül termesztő közegre, fényforrásra, tápanyagokra ( profiknak hőmérséklet és páratartalom- pH és EC mérő eszközökre) is szükség van, amiket beszerezhetsz a webshopon.

Az összes eszköz és kiegészítő elérhető a webáruházban, csak kattints a termék nevére.

 

Csíráztatás

A csírázás a növény első életciklusa, amikor a növénymag életre kel. A csíráztatáshoz a Rédei Kertimag Bio csíramag termékeit, mint a búza, lucerna, napraforgó, mustár, zsázsa, vöröshagyma, vöröskáposzta, brokkoli, retek magokat ajánljuk.

A sikeres csírázáshoz négy tényezőt kell szem előtt tartani:csíráztató edény magokkal

  • víz
  • sötét, fénymentes környezet
  • meleg hőmérséklet
  • jó minőségű magok

A növénymagok csírázási képessége nagyban függ a növény genetikájától, illetve az ideális környezeti tényezőktől. Ha megbízható forrásból vásárolsz jó minőségű magokat (pl. Rédei Kertimag bio csíramagok), akkor biztos lehetsz benne, hogy egészséges és bio zöldségeket fogsz elfogyasztani. A magok csírázási képességét tovább növelheted, ha először egy pohár vízbe helyezed őket 4-8 órára, hogy a mag megszívja magát vízzel. A csírázáshoz meleg 20-25 Celsius fok közötti hőmérséklet ajánlott, teljesen fénymentes sötét helységben, ügyelve a nedves közeg fenntartására.

Amennyiben a csírákat frissen szeretnéd elfogyasztani, akkor a Rédei Kertimag csíráztató edénye megfelel a fenti elvárásoknak és nagyon egyszerű benne a csíráztatás.

A csíráztató edény használata egyszerű, az alábbi lépésekkel biztos lehetsz benne, hogy a csírák megfelelően fejlődnek. Az öntözéshez RO tisztított víz, esővíz, vagy csapvíz (amit hagytál állni 24 órát, hogy a klór elpárologjon) használatát ajánljuk.

Hogyan csíráztasd a magokat?

1., Helyezz 1-1,5 evőkanál csíramagot az edénybe, tedd rá a tetejét és öblítsd át.

2., Engedj annyi vizet az edénybe, hogy bőségesen ellepje a magokat, és hagyd állni 4-8 órát, majd öntsd le róla a vizet.

3., Naponta 1-2 alkalommal öblítsd át friss vízzel a csírákat, és ügyelj rá, hogy az öntözés után a felesleges víz távozzon az edény alján, hiszen a pangó víz penészt és rothadást okoz.

4., Növényfajtától függően 4-8 nap múlva a csírák készen állnak, öblítés után azonnal fogyaszthatóak.

Mikrozöldség termesztés

A mikrozöldek termesztéséhez már több feltételnek kell teljesülnie, mint a csíráztatásnál, de ezeket is sorra vesszük, hogy megfelelő tudással és magabiztossággal kezdj bele a termesztésbe. A mikrozöldek a csírázás utána életciklusban lévő zsenge növények, melyek más környezeti feltételeket igényelnek mint a csírák. Itt is fontos kihangsúlyozni, hogy megbízható forrásból, ellenőrzött magokat vásárolj, hiszen csak így lehetsz biztos benne, hogy bio, vegyszermentes zöldségeket fogyasztasz!

Mire van szükséged a sikeres mikrozöld termesztéshez?

  • Termesztő edény vagy propagátor
  • Termesztő közeg: föld, kókuszrost, ültető párna
  • Növénytáp
  • Optimális hőmérséklet és páratartalom
  • Szükséges mennyiségű és minőségű napfény vagy növény megvilágítás

A mikrozöldség termesztés a fentebb említett csíráztatással kezdődik. A magokat a gyártó által javasolt sűrűségben érdemes eloszlatni a termesztő közegen, hogy mikrozöldek megfelelően fejlődjenek. A termesztő közeg kiválasztásánál fontos, hogy legyen jó vízmegtartó képessége és jól szellőzzön.

 

Ha földet szeretnél használni, akkortermőföld, termőtalaj

Plagron Growmix és a Plagron Lightmix,

Florimo palánta és ültetőföld,

Florimo fűszer és gyógynövényföld földek használatát javasoljuk, hiszen laza szerkezettel és jól szellőző összetétellel készülnek.

 

Ha kókuszon szeretnél termeszteni, akkorkókusz föld, coco, kókusz közeg, kókusz termőközeg

Plagron Cocos Premium,

Canna Coco Natural,

Atami B’ounce kókusztégla használatát javasoljuk.

A magvetést a kb. 5 cm-es mélységű földbe ajánljuk, melyet egy vékony földréteggel kell betakarni.

 

grow mat, ültető párnaA Playgrownednál prémium minőségű ültetőpárnák közül is választhatsz, mint a

Viresco Olus

– Quickplug Biostrate (Hamarosan kapható)

– Quickplug Puregrown (Hamarosan kapható)

A kókuszrost vagy ültető párna esetén a magokat nem kell betakarni semmivel, csak egyenletesen eloszlatni a termőközegen. Fontos, hogy a magokat ne vesd túl sűrűn, mert a növények elnyomják egymást és nem tudnak rendesen fejlődni.

Miután a magok kicsíráztak és a palánta ciklusba lépnek, már szükségük van fényre, magas páratartalomra és tápanyag utánpótlásra.

 

Mikrozöldség termesztő eszközök, kiegészítők

A palánták megvilágítására az alábbi növénytermesztő lámpákat használhatod:Slimspec grow lamps, grow LED,

A palánták fejlődéséhez napi 16-18 óra megvilágításra van szükség, melynek a pontos beállításához egy időzítő használatát javasoljuk.

A fejlődéshez szükséges körülményeket egy mini üvegházban, más néven propagátorban , vagy egy növénytermesztő sátorban tudod a legkönnyebben kialakítani. A palánták 24-28 Celsius fok közötti hőmérsékletet és 60-80% közötti páratartalmat igényelnek, amit a propagátorban megfelelően tudsz kialakítani és fenntartani. A választékban megtalálod az egyszerűbb műanyag propagátort, valamint a drágább fűthető kivitelt is, mint a Nutriculture X-Stream heat fűtött propagátor.

A mini üvegház hőmérsékletét és páratartalmát könnyen ellenőrizheted egy Cornwall Eletronics digitális hőmérővel.

A microzöldek termesztéséhez szükség van tápanyagokra, amit a választott termesztő közeghez ajánl a gyártó. Az első héten egy mikrozöldség50%-os oldat használata javasolt, a második héttől már a gyártó által ajánlott mennyiséget kell hozzáadni az öntöző vízhez. Ahhoz, hogy a növény megfelelően tudja hasznosítani a tápanyagokat szükség van a tápoldat pH kalibrálása, amihez egy pH mérőre és egy pH- (minusz) növénytermesztési célra kifejlesztett lúgra van szükséged, ezeket is megtalálod a webshopon.

A szükséges szellőzést a propagátor tetején található kis ablak nyílások szabályzásával tudod irányítani. A mikrozöldek a növény fajtájától függően 8-16 nap alatt termeszthetőek.

Remélem kedvet kaptál a saját mikrozöldségek termesztéséhez, sok sikert és bőséges termést kívánunk!

További cikkek a növénytermesztéssel kapcsolatban:

Ha további kérdésed van a témában keress minket bizalommal az elérhetőségeinken.