Milyen környezeti tényezőkre figyelj, ha egészséges, nagy, és bőséges termést hozó zöldségeket vagy gyümölcsöket szeretnél zárt helységben termeszteni? Ebből a cikkből megtudhatod!

A növények a szabadban mindent megkapnak amire szükségük van, ezért optimálisan fejlődnek és bőséges termést hoznak. Persze a kültéri növénytermesztést hátráltathatja a rossz időjárás, a bogarak vagy más negatív tényezők. Mivel egy zárt térben nem ideálisak a természetes körülmények, ezért fontos, hogy mesterségesen alakítsuk ki a növény fejlődéséhez elengedhetetlen környezetet.

Ebben a cikkben a növény fejlődése szempontjából négy legfontosabb környezeti tényezőt vizsgáljuk meg:

  • légcsere, légmozgatás
  • szén-dioxid szint
  • hőmérséklet
  • páratartalom

A növény gázcseréje az ú.n. sztómákon keresztül zajlik, amik a levél alján található apró légzőnyílások. A sztóma a sejtlégzési, a fotoszintetikus gázcsere valamint a párologtatás helye, ez szabályozza a növény víz-háztartását. A gázcsere egy fizikai folyamat, mely során a növény a számára szükséges gázt felveszi (megvilágításnál szén-dioxidot), valamint a felesleg gázokat leadja (megvilágításnál oxigént), sötétben pedig az ellenkező folyamat zajlik le.

A sztómák működését a környezet hőmérséklete és páratartalma is befolyásolja, ezért fontos, hogy a növény igényeinek legideálisabb környezetet tudjuk kialakítani és fenntartani.

Légcsere a termesztő helységben

A növények számára szükséges légcserét egy vagy több csőventilátor segítségével biztosíthatod. A szakirodalom 1-3 légcserét ajánl percenként, ezt veszik alapul a növénytermesztő sátor gyártó cégek és ez alapján kalkulálhatjuk az ajánlott légcserét biztosító csőventilátor méretét is. Nagyobb helység esetén javasolt egy befúvó és egy elszívó csőventilátor együttes használata, míg egy kisebb helység vagy termesztő sátor használatakor elegendő lesz egy darab elszívó ventilátor.

A csőventilátor teljesítményét a helység méretéhez kell igazítani, hiszen így biztosítható a szükséges légcsere. Elhelyezését a helység mennyezetéhez kell helyezni (a meleg levegő felfelé száll és a helyét a friss hidegebb levegő veszi át), így biztosítva az egyenletes légcserét.

Egy rövid példa a légcsere számításhoz egy 120 x 120 x 200 cm-es termesztő helység esetén:

Ajánlott percenkénti 2x légcsere esetén: 1,2 x 1,2 x 2 méter = 2.88 m3 x 2 = 5.76 m3/perc

Óránkénti ajánlott légcsere: 5.76*60 = 345 m3/h

Amennyiben a levegő útja több méter és szénszűrőt vagy hangtompítót is szeretnél használni, érdemes 5-10%-al nagyobb légcserét biztosító ventilátort választani.

can fan, vents, inline fan, csőventilátor, szellőző ventilátorBelépő kategóriás csőventilátor egysebességes motorral, IPX4-es védettséggel, 40-50 DB-es működési zajjal és túlmelegedés elleni védelemmel kaphatóak.

A kényelmes üzemeltetés érdekében ajánlott optimalizálni a csőventilátort egy hangszigetelt szellőzőcsővel, egy hangtompítóval, és egy teljesítmény szabályzóval (dimmer).

Ebben a kategóriában a Vents VK, Vents VK UN és a Can-Fan RK sorozatú csőventilátorokat ajánljuk.

 

szabályozható csőventilátor, szellőzés ventilátorKözép kategóriás csőventilátorok kétsebességes motorral, IPX 4-es védelemmel, auxiális és centrifugális ventilátorokkal szereltek, ezért nagy teljesítményű légcserét biztosítanak alacsonyabb 30-40 DB-es zajszinttel.

A Vents TT UN széria további előnye a beépített teljesítmény szabályzó és a termosztát, melyek segítségével automatán szabályozhatod a termesztő helység hőmérsékletét.

Ebben a kategóriában a Vents TT UN, és a Can-Fan Max-Fan Pro ventilátorokat ajánljuk.

 

csendes csőventilátor, ventsFelső kategóriás csőventilátor két vagy három sebességes motorral, IPX 4-es védelemmel, axiális és centrifugális ventilátorokkal és túlmelegedés elleni védelemmel vannak felszerelve.

További előnyük az extra csendes működés 20-30 DB, amit a gyári kialakítású hangtompítással értek el.

Ebben a kategóriában a Vents TT Silent-M és a Can-Fan Q-max a legjobb választás.

 

A csőventilátorok teljesítménye és működése tovább optimalizálható az alábbi kiegészítőkkel:

 

levegő szűrő, légtisztító, can filterCAN FAN Silencer hangtompítószigetelt szellőző cső, légcsatornadimmer

A friss levegő mozgatására nagy szükség van, hiszen így tud eljutni a levelekhez, ahol a növény hasznosítani tudja.

A légmozgatást különböző teljesítményű és kialakítású ventilátorok végezhetik:

clip on fan, csíptethető ventilátorálló ventilátor

Szén-dioxid szint fenntartása a termesztő helységben

A szén-dioxid nagyon fontos szerepet játszik a növény életfolyamataiban. A légkörben 300-415 ppm CO2 részecske található, ez elegendő a szabadban fejlődő növényeknek. A beltéri növénytermesztőknek kihívást jelenthet az optimális szint fenntartása, mivel a növények gyorsan felhasználják a rendelkezésre álló CO2 mennyiséget. A szén-dioxid szint fenntartását rendszeres szellőztetés (2-3 légcsere percenként) vagy extra CO2 adagolással lehet biztosítani.

Amennyiben a szén-dioxid szint eléri a 1000-1500 ppm-es szintet a növények 30-50%-al több termést hoznak és 7-10 nappal lerövidül a termés érésének az ideje.

Az alábbi táblázat ajánlást ad a növénytermesztéshez javasolt szén-dioxid kiegészítésről.

  • 100 és 300 μmol / m2 / s csírázáshoz, magoncokhoz, klónokhoz (optimális feltételek mellett: további CO2, ~ 400 ppm)
  • 300 és 600 μmol / m2 / s a fejlődési fázisban (optimális eredmények: további CO2, ~ 400-800 ppm)
  • 600 és 1000 μmol / m2 / s optimális eredmény elérése érdekében a virágzás / reprodukciós fázis alatt (csodálatos eredményekért: további CO2, ~ 800-1400 ppm)
  • 1000 és 1500 μmol / m2 / s a kimagasló eredményekhez virágzás / reprodukciós fázis során további CO2-vel, ~ 1400 ppm.

A webshopon 3 típusú széndioxid adagoló kapható

széndioxid adagoló, co2 dispenserco2 regulator, szén-dioxid adagoló, co2 szabályzó

Termesztő helység hőmérséklete

A termesztő helységben a növény igényének megfelelő hőmérsékletet kell kialakítani. Fontos tudni, hogy a választott növény milyen hőmérsékleten érzi jól magát. Például a saláta 20 Celsius fokon fejlődik a legjobban, míg a paradicsom/paprika inkább a 26 Celsius fokon érzi jól magát. Ezért érdemes körültekintőnek lenni a választott növények egy helyen történő termesztésével.

A hőmérséklet automatikus szabályzását a Vents TT UN szabályozható csőventilátorral lehet a legegyszerűbben biztosítani. Mivel a nyári időszakban könnyedén 30 Celsius fölé emelkedhet a hőmérséklet, ami nem ideális a növénytermesztéshez, ez esetben egy légkondicionáló berendezés használatát javasoljuk. A hőmérséklet szabályzásnál számításba kell venni, hogy a hagyományos HID izzók 5-8 Celsius fokkal emelik a helység hőmérsékletét, míg a LED lámpák elenyésző hőt termelnek.

A hőmérséklet szabályzásához az alábbi eszközöket ajánljuk:

páratartam mérőhőfokszabályzó, hőmérséklet szabályzó, thermosztát, thermostat ecoheat üvegház fűtőcső, üvegház fűtés

Termesztő helység páratartalma

A páratartalom szabályzása kiemelt jelentőséggel bír egy zárt térben. A helytelenül kialakított helység magas páratartalom és rossz szellőzés esetén ideális környezetet biztosít a különböző gomba, penész és egyéb fertőzések kialakulásának.

A magoncok és fiatal palánták optimális fejlődéséhez magas 70-80%-os páratartalomra van szükség, amit a legkönnyebben egy propagátorban (mini üvegház) lehet kialakítani.

A növekedési szakaszban lévő nagyobb növények már valamivel alacsonyabb, 50-60%-os relatív páratartalommal rendelkező környezetben érzik jól magukat. Ezt rendszeres vízpermetezéssel vagy egy párásító berendezéssel tudod elérni.

A virágzási/termésképző fázisban lévő növényeknél kiemelten fontos a páratartalom szabályzása. Ebben az életciklusban 30-40%-os páratartalom szintet kell fenntartani, amit egy páramentesítő berendezéssel lehet szabályozni.

A páratartalom szabályzásához az alábbi kiegészítőket ajánljuk:

páratartalom/hőmérséklet szabályzó párásító páramentesítő , dehumidifier

Termesztő helység automatizálása a GrowDirector környezet vezérlővel

enviroment conroller, climate controller, growdirector, automatic enviroment control, környezet vezérlőA GrowDirector egy automata környezet vezérlő, amely a növénytermesztést teljesen interaktív és automatizált folyamattá alakítja.

Akár előzetes tapasztalat nélkül is lehetsz sikeres növénytermesztő, hiszen az összes környezeti tényezőt ellenőrizheted és irányítás alatt tarthatod a GrowDirector használatával, akár egy mobiltelefonos applikáción keresztül.

Ennek a sokoldalú környezet vezérlőnek a teljesítménye 2300 Watt, ami elegendő ahhoz, hogy egy 5 x 5 méteres területet teljesen automatizáltan vezéreljen. Az sem gond ha nagyobb teljesítményre van szükséged, hiszen könnyedén láncba lehet kötni az eszközöket, így megsokszorozható az összteljesítmény.

A GrowDirector képes a mezőgazdasági és hobbi termesztés minden környezeti szempontjának fedezésére, úgy mint a világítás, a levegőáramlás, a tűz és az árvíz-észlelés, az öntözés, a tápanyagok adagolása, a pH-korrekció, a tartálykezelés, az IP-kamerák felügyelete, Co2, stb a különböző értesítések küldése és a távirányítás.

A GrowDirector bármilyen környezethez igazítható, függetlenül a méretétől, típusától, a termesztő közegtől vagy a termesztési rendszertől.

A GrowDirector kizárólag a Playgrownednál kapható, további részleteket a termékről az alábbi linken találsz:

Growdirector automata környezet vezérlő

Bízom benne sok új dolgot ismertél meg ebből a cikkből, ezért ajánlom figyelmedbe az alábbi cikkeket a növénytermesztéssel kapcsolatban:

Források:

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/novenytan-novenytan/ch02.html

https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/biologia-10-evfolyam/a-novenyek-eletmukodesei/a-novenyek-gazcsereje-es-a-fotoszintezis

https://www.atami.com/en_gb/service/blog/creating-the-correct-greenhouse-climate/

Szép napot kívánok!