növény egészség, növényi fertőzések, növényi betegségek

Aki már tartott, vagy termesztett növényeket beltéri környezetben, az tapasztalhatta, hogy a téli hónapok során mennyivel nehezebb egészségesen tartani őket. A rövid nappalokkal a növények anyagcseréje és növekedése is lelassul, ami természetes folyamat, azonban rengeteg kártékony rovarral, különböző betegségekkel szintén pont ilyenkor találhatja szemben magát a beltéri növénytartó. Mivel a beltéri környezet “kényelmesebb” , mint a növények természetes élőhelye, ezért különös figyelmet kell fordítanunk egészségük megőrzésére.

Fertőzések

A növényi fertőzéseknek 3 fő okozója lehet, baktériumok, gombák vagy vírusok.

A virális fertőzésekkel szemben sajnos nem sok eszközünk van, ezért nagyon fontos, hogy igyekezzünk a legegészségesebb növényeket kiválasztani és megvenni. A leggyakoribb növényi vírusok a mozaikvírusok, amik sokszor a levelek mozaikos elszíntelenedését, elhalását okozzák. Bár az ilyen fertőzések nem mindig végzetes kimenetelűek, de a fertőzött élőlények sosem lesznek teljesen egészségesek, terméshozamuk pedig elmarad a várttól. Mivel rovarok közvetítésével a fertőzés átterjedhet a többi növényre is, ezért ha felmerül a vírus jelenlétének gyanúja, a beteg növényt minél hamarabb izolálni kell, sokszor pedig meg is kell semmisíteni.

növény egészség, fertőzés, mozaikvírus

1. kép: Dohánymozaikvírussal fertőzött orchidealevél (Forrás: Wikipédia)

A bakteriális és gombás fertőzések nedves, párás környezetben gyorsabban terjednek – gondoljunk csak a szőlő peronoszpórás megbetegedésére csapadékos évjáratban. Azt gondolhatnánk, hogy ilyen veszély nem fenyeget zárt térben, pedig sokszor pont mi magunk vagyunk a gond forrásai. A fűtési szezon beindulásával a beltéri levegő szárazabbá válik, amit a legtöbb növény nehezen visel. Elterjedt, hogy ezt sokan vizes spricceléssel igyekeznek ellensúlyozni. Azzal együtt, hogy ez a módszer érdemeben nem növeli a páratartalmat, nem megfelelő ventiláció esetén a növények felületén hosszabb ideig ottmaradó nedvesség igencsak kedvez a gombák és baktériumok szaporodásának.

növény egészség, fertőzés, bakteriális fertőzés

2.kép: Bakteriális fertőzés szobanövény levelén (Forrás: University of Maryland)

Párásításra javasolt a megfelelő készükék beszerzése. Manapság már párásító készülékek széles skálája érhető el, otthoni használattól a professzionálisig, igényeinkhez és pénztárcánkhoz igazodva. Fontos még, hogy a megfelelő légcseréről se feledkezzünk meg, amit egyszerű szellőztetéssel is biztosíthatunk. A cserélődő, friss levegő nem csak növényeinkre, de saját egészségünkre is jó hatással van.

Gombák okozzák a növények gyökérrothadását is, amit sokszor már csak akkor észlelünk, amikor a levelek barnulnak és elhullanak. A sokáig nedves talaj, a gyökerek körül pangó víz oxigénszegény környezetet hoz létre, ami a patogén gombák gyors elszaporodásához vezet. Mivel télen sok növény anyagcseréje lelassul, vízfelvételük is mérséklődik, ezért földjük hosszabb ideig nedves marad. Lényeges tehát, hogy figyeljünk növényeink igényeire és igazítsuk ehhez öntözési szokásainkat is. A fertőzés elkerülésében kiemelt jelentőségű a megfelelő ültetőközeg megválasztása. Az élőlények igényeinek figyelembevétele mellett igyekezzünk olyan elemekkel keverni a talajt, amik segítenek abban, hogy gyökerek kellő oxigénhez jussanak. Ilyenek többek között a perlit, fenyőkéreg, kókuszchips, vagy a pumisz.

Gyökérrothadás előfordulhat a hidropóniás rendszerekben nevelt növényeknél is abban az esetben, ha a víz nem megfelelően levegőztetett. Ezért szinte elengedhetetlen a megfelelő légszivattyú vagy diffúzor kiválasztása és szakszerű alkalmazása.

Kártevők

A hazai növényeket is károsító kártevők sok másik mellett a különböző takácsatka, fonálféreg, tetű, lepke és tripsz fajok. Most 2 olyat emelnénk ki, amivel otthonainkban és termesztőhelyiségeinkben télen gyakran meggyűlhet a bajunk.

Közönséges (vagy kétfoltos) takácsatka (Tetranychus urticae) szaporodásának kedvez a száraz és meleg idő, ezért fűtött helyiségekben különösen jól érzik magukat. A levelek fonáki részén készítenek szövedéket, és annak védelmében szívogatják a növényi nedveket. Az érintett levelek színén eleinte apró, halvány foltok jelennek meg, majd a levél eltorzul, bronzosodik (a klorofill bomlása miatt) és lehull. Az alig fél milliméteres állatok szabad szemmel alig láthatóak, gyorsan szaporodnak, gyakran szövedékükből és a leveleken feltűnő szívásnyomokból következtethetünk jelenlétükre. A legismertebb fajok hamar ellenállóvá válhatnak a kémiai irtószerekre. Emellett előfordul, hogy különböző rovarirtókkal igyekeznek megszabadulni az állatoktól, ami nem vezethet sikerre, mivel a takácsatkák pókszabásúak. Megelőzésképpen a megfelelő páratartalom biztosítása és a növények zuhanyzása segítségünkre lehet. Kezelésre már sokféle bio készítmény és módszer elérhető. Ha azonban a vegyszeres atkaölők mellett döntenénk, használatukat sose végezzük zárt térben, kövessük pontosan az utasításban leírtakat, valamint kérjünk tanácsot szakembertől. Erre minden permetszernél ügyeljünk! A másik opció a ragadozó takácsatkát alkalmazása, melyek elpusztítják a fertőző takácsatka kolóniát, majd éhenhalnak, így természetesen tisztul meg a növény.

növény egészség, fertőzés, takácsatka

3. kép: Közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) (Forrás: Wikipédia)

növény egészség, fertőzés, takácsatka, szívásnyom

4. kép: Takácsatka szívásnyomai és szövedéke levélen (Forrás: University of Minnesota)

Magyarországon az egyik legelterjedtebb tripszfaj a nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis), sok nemzedékű rejtett életmódot folytató rovar. Kárképet a bimbókon, a virágokon, a kötődött termésen és olykor a levélen okoznak. A nőstények petéiket a virág vagy levél bőrszövetébe süllyesztik, majd a kikelő, sárga színű lárvák a növényi nedveket szívogatják. Két lárvastádiuma van, ezt követően a lárva a talaj felső rétegében nem táplálkozó prenimfává, majd nimfává alakul. A nimfa a talajban vedléssel imágóvá alakul, amely ismét a növényen károsít. Melegkedvelő fajról van szó, így fűtött otthonaink, termesztő sátraink ideális környezetet nyújtanak számukra. Védekezés szempontjából rendkívül fontos a fertőzés korai felismerése. Permetezésre a felszívódó rovarirtók, vagy azok kontakt szerekkel való kombinációja a legalkalmasabb.növény egészség, fertőzés, tripsz

5. kép: Nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis) (Forrás: Wikipédia)

Felkészülés és megelőzés

Ahogy a többi élőlény, úgy a kórokozók és kártevők is a természet részei, így egy bizonyos mértékig mindig hozzátartoznak majd környezetünkhöz. Ezzel együtt sokat tehetünk azért, hogy a komolyabb fertőzéseket megelőzzük és növényeinket ellenállóbbá tegyük.

Növényeink gyakori vizsgálatával – amihez akár kézi nagyítót is használhatunk – hamarabb felfedezhetjük a kártevők jelenlétét, és így könnyebben gátat szabhatunk elszaporodásuknak.

A megfelelő környezet és termesztő helyiség kiválasztásával is elejét vehetjük sok bakteriális vagy gombás fertőzésnek.

Azonban ami mindenképp szükséges, hogy mindig igyekezzünk biztosítani a megfelelő tápanyagokat és vizet, hogy a növények erős példányokká fejlődhessenek. Az egészséges egyedek pedig ellenállóbbak, kevésbé vonzzák a kártevőket, és az esetleges fertőzések sem viselik meg őket annyira.

További cikkek a növénytermesztéssel kapcsolatban:

Források:

R. Bardner, K. E. Fletcher, “Insect infestations and their effects on the growth and yield of field crops: a review”, Cambridge University Press, 10 July 2009
Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc (1997, Glits Márton, Horváth József, Kuroli Géza, Petróczi István): Növényvédelem