sanlight flex grow led stripes

Milyen grow LED lámpára van szükséged a zöldségtermesztéshez vagy a virágneveléshez? Ebből a cikkből megtudhatod!

 

A LED növénylámpák a legmodernebb és leghatékonyabb fénytechnikai megoldások a beltéri, az üvegházas, és az akvarisztikai növénytermesztésben. A LED égők történetéről és működéséről a Wikipédián vagy a gyártók oldalán olvashatsz részletes információkat, ebben a cikkben a növénytermesztéshez használható minőségi és professzionális grow LED lámpák jellemzőit, használati lehetőségeit és az technikai összehasonlítását találod. 

Ha a lámpa nevére kattintasz, megnézheted a terméket a webshopon. 

Grow LED égő tulajdonságok:

A hagyományos égők (CFL, T5, CMH, HPS) jellemzőit általában Watt, Lumen, Kelvin értékekkel adja meg a gyártó, melyek megfelelnek az emberi fényérzékelés meghatározásához, azonban nem elég precíz a növények fényigényének méréséhez. A modern grow LED lámpákat kimondottan a növények igényeihez fejlesztették, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fényt kapjanak a fejlődéshez a teljes életciklus során. A hagyományos lámpák esetén akár 2-3 égő típust is érdemes használni a különböző életciklusokban a legjobb eredmények eléréséhez, ezzel szemben a LED önmagában megfelel minden feltételnek.PAR spectrumEgy LED lámpa kiválasztásánál és használatakor a PAR, PPF, PPFD, PE, IP értékeket szükséges ismerni az elvárt eredmények eléréséhez.

PAR : Photosynthetic Active Radiation, A fotoszintézis irányításához szükséges aktív sugárzás hullámhosszát a PAR kifejezés jelzi, melyet a nanométer értékkel határoznak meg. A növények a fotoszintézishez 400-740 nanométer közötti fényspektrumot igényelnek a fejlődésük különböző szakaszaiban. A csírázás és a palánta ciklusban több kékre (400-550nm) a virágzási ciklusban több vörös (650-740nm) fényre van szüksége a növényeknek, ezért az a legjobb, ha a naphoz hasonló kevert fényspektrumot biztosítasz egy full spektrum lámpával.

PPF : Photosynthetic Photon Flux, A PPF érték a LED fényforrás által másodpercenként generált fotonok mennyisége, ennek mértékegysége mikromol/másodperc (umol/s). A PPF értéket egy speciális ú.n. kvantum szenzor (PAR mérő) segítségével lehet mérni. 

PPFD : Photosynthetic Photon Flux Density, A PPFD érték a LED megvilágítás erősségét jelzi, tehát a fényforrás által másodpercenként generált fotonok négyzetméterre vetített mennyisége, ennek mértékegysége mikromol/m2/másodperc (umol/m2/s).

PE : Photon Efficiency, Egy grow LED lámpa foton hatékonysága (Photon Efficiency) azt jelenti, hogy a rendszer az elektromos energiát, milyen hatékonyan alakítja át fotoszintetikus aktív sugárzássá (PAR-rá), amit a mikromol/másodperc (umol/J) értékkel adnak meg a gyártók.

IP : Ingress Protection, Az víz vagy por behatolás elleni védelmi szintet az IP4X, IP5X, IP6X jelzik. A növénytermesztésre alkalmas LED-ek általában IP5X-nél magasabb védettségűek, ami 90% feletti páratartalomnál is hibátlanul működik. Az üvegházhoz és akváriumokhoz ajánlott LED lámpákat IP6X védettséggel kínálják, melyek 100% páratartalomnál is teljesen vízállóak.

 

Kompakt növénytermesztő LED lámpa (10W-140W)

grow led stripes, grow lamps

Ha kis helyen szeretnél csíráztatni és mikrozöldeket termeszteni, akkor neked egy kompakt és kis teljesítményű LED növénylámpára van szükséged.

A gyártók főleg növénytermesztő LED szalag típusú modelleket kínálnak kis teljesítménnyel, melyek megfelelnek a kis fényigényű növényeknek és biztosítják a csírázáshoz szükséges fénymennyiséget és fényspektrumot. A lámpák mérete 45cm-120cm között változik, a teljesítmény a mérettől függ (10-40W). Mivel a mikrozöldeknek és a csíráknak 100-300 ppfd-re van szükségük, ezért fontos a jól tervezett megvilágítás. A modern LED szalagokat a 400-700nm-es teljes fényspektrummal a csírázási vagy palánta fázisban lévő növények igényeihez tervezték. A növénytermesztő LED szalag teljesen vízálló IP65-IP68 védettségűek és akár csoportosan vezérelhetők, így elérheted azt a PPFD mennyiséget, melyre a növényeknek életciklusuk adott szakaszában szükségük van. Ezeknek a modelleknek általában szabályozható a fényerőssége a PPFD pontos beállításához, illetve kellő rugalmasságot kínálnak a különböző fényviszonyok beállításához. A kompakt Grow lámpák mindent tartalmaznak amire szükséged van, hogy azonnal elkezdhesd a csíráztatást.

Sanlight Flex20 20W

grow LED csík,A Sanlight Flex sorozat 10W és 20W-os modelljei magas minőségű anyagokból, full spektrummal, 100% vízálló borítással és jó ár érték aránnyal kínálnak ideális megoldást a csíráztatáshoz és mikrozöldtermesztéshez.

2 darab Flex 20W LED lámpa megfelel egy 80×40 cm-es terület megvilágítására.

Growspec Slim-spec 40W

Slimspec grow lamps, grow LED,A Slimspec modellek különböző zöldségek és növények megvilágítására alkalmasak. A Growspec 60-120cm-es méretű 20-40W-os teljesítményű LED lámpák, melyek megfelelően beállított kék és piros spektrummal rendelkeznek, hogy megfelelő fényt biztosítson a kezdeti időszakban. Egy 40W-os Slim-spec egy 120×20 cm-es területet tud hatékonyan megvilágítani.

SpectrumKing MLH 100W

MLH grow lámpaA Mother’s Little Helper egy praktikus és erőteljes megvilágítás, mely alkalmas egy 60×60 cm-es terület megvilágítására a növekedési (vegetatív) ciklusra.

Az MLH modell testvére a Closet Case, mely ugyanazzal a teljesítménnyel a teljes életciklusra alkalmas full spektrummal rendelkezik.

CTLite Cluster 120W

CTLite Cluster grow LEDA Cluster egy megfizethető grow LED lámpa, ami megfelel bármilyen növény termesztésére, hiszen több egység csatlakozásával egyszerűen növelhető a megvilágított terület mérete.

A lámpában található 3K és 5K COB LED-ek valamint a 440 és 660 nm-es LED égők egy kapcsoló segítségével kapcsolhatóak az életciklusnak megfelelő fényspektrumra.

Spektrum King Closet Case 140W

grow led, led growA Closet Case full spektrum növénytermesztő lámpa megfelel a növénytermesztés minden életszakaszához, ezért ideális a kis termőterület megvilágításához.

A 140W-os lámpával egy 60×40 cm-es területet tudsz hatékonyan megvilágítani a teljes életciklus során.

 

Közepes teljesítményű növénytermesztő LED lámpák (200W-400W)

növénytermesztő LED lámpák, grow LED lampsEgy család zöldség és fűszernövény igényéhez elég lehet egy 0,6-1 m2-es termőterület a lakásban, ami könnyen kialakítható egy termesztő sátorban, vagy termesztő polc rendszeren.

A 30-120 Watt megfelel a csírázáshoz és a palántáknak, azonban a virág- és levélképző növényeknek nagyobb fénymennyiségre van szükségük a fejlődéshez. Ez esetben 2 opció közül választhatsz: vagy több LED lámpa egység sorba kötésével világítasz vagy nagyobb teljesítményű LED lámpát használsz.

A kategóriában felsorolt grow LED-ek többsége távirányítóval szabályozható teljesítményt és fényspektrumot kínál. A California Lightworks Solarsystem rendszere még az évszaknak megfelelő fényspektum változást is képes modellezni, ezzel is csökkentve a növényre gyakorolt stresszt A növényeknek és a zöldségeknek a növekedési időszakban 300-600 PPFD fénymennyiségre van szükségük, melyet az alábbi növénytermesztő LED lámpák tökéletesen biztosítanak. Ezek a lámpák is rendelkeznek megfelelő IP54 feletti védettséggel, így 90% feletti páratartalom esetén is gond nélkül üzemelnek. Ezeket a LED lámpákat is sorba lehet kötni, a későbbi bővíthetőség érdekében.

California Lightworks SolarSystem275 200W

Solarsystem 275 termesztő LED lámpaA California Lightworks az egyik legmodernebb, okosan tervezett és könnyen használható növénytermesztő LED rendszert kínálja a piacon.

A SolarSystem VEG275 fényspektruma megfelel a növekedési ciklusra, de ez a távirányítóval teljes spektrumban állítható. Két LED lámpa együttes használatával biztosíthatod a 120×120 cm-es terület megvilágítását a virágzási ciklusban is.

Sanlight Q6 215W

Sanlight q6, grow led, LED grow, termesztő LEDA Q6-os modell ideális egy 80×80 cm-es terület hatékony megvilágítására.

Két Sanlight Q6 lámpa használata esetén biztosak lehetünk benne, hogy a 120×120 cm-es terület minden pontján elegendő fény áll rendelkezésre a termésképző növénynek is.

GrowSpec Sunray 300W

sunray grow ledA GrowSpec által tervezett Sunray grow LED rendszer az egyszerű használathoz programozható fényspektrumot kínál, passzív hűtéssel, magas rendszer hatékonysággal és 5 év garanciával.

A Sunray 300W megfelelő fényt nyújt a fejlődésben lévő növényeknek 100×100 cm-es területen. A nagyobb fényigényhez a Sunray 600W modelljét érdemes használni.

Fluence SPYDRx 330W

Fluence SPYDR grow LEDA prémium minőségű anyagokból készült SPYDRx termékcsalád 330 Wattos modellje kimagasló hatékonysággal és minőségben világít meg egy 100×100 cm-es területet 15cm-es magasságból.

A kiegészítőként kapható dimmer segítségével precízen hangolható a leadott teljesítmény, ezáltal a gyártó 54.000 óránál több 90% feletti LED élettartamot garantál.

 

Nagy teljesítményű növénytermesztő LED lámpák (400W-600W)

Ha 1 m2-nél nagyobb területen szeretnél zöldséget vagy virágokat termeszteni, akkor több mint 600 PPFD mennyiségű fényre van szükséged, hogy megfelelő lefedettséget és hatékonyságot biztosíts a teljes termőterületen.

Egy standard 120×120 cm-es terület hatékony megvilágításához összesen 300-500Watt teljesítményre van szükség. Ezt vagy egy darab nagyteljesítményű, vagy több közepes teljesítményű LED lámpatest együttes használatával biztosíthatod. A 150×150 cm-es termőterület megvilágításához már legalább 600Watt LED teljesítményt ajánlanak a gyártók.

Ezek a LED lámpák sok szempontból felülmúlják a hagyományos 1000Watt-os HPS/CMH világítási rendszereket a 40%-os energiahatékonyság, 100.000 órás LED élettartam, a precízen hangolt fényspektrum, az IP60+ védelem és az egyedi vezérlési technológiai előnyök által.

California Lightworks SolarSystem550 400W

Solarsystem 550 VEG termesztő lámpaA Solarsystem közepes teljesítményű modellek egy 100×120 cm-es terület megvilágításra képesek a teljes életciklus alatt.

Elegendő fényt biztosít bármilyen növény maximális potenciáljának eléréséhez, ha minden más körülmény megfelelő.

SpektrumKing SK402 460W

Kertészeti LED lámpa, grow led, növénytermesztő ledA SpektrumKing egy rendkívül jól tervezett, teljesen vízálló, full spektrum grow lámpa, melybe CREE LED izzók kerültek. A lámpa megfelel egy 600W HPS égőnek (dimmelhető), ami egy 120×120 cm-es területet tud megvilágítani a virágzáshoz és a termés képzéshez szükséges fénymennyiséggel. A SpektrumKing SK602 modell 600W-os 0-100% között állítható teljesítménye már 150×150 cm-es terület megvilágítását biztosítja.

GrowSpec Sunray 600W

sunray grow ledA Growspec termékcsalád 600 Wattos grow LED lámpája egy 120×120 cm-es területet tökéletesen megvilágít az OSRAM LED-eknek köszönhetően.

A távirányítónak köszönhetően a lámpa szabadon állítható a 400-760 nm-es tartományban.

URSA Optilux 640W

grow led light, led grow lamp, grow led, led grow, plant led, ursa grow lightAz URSA által tervezett növénytermesztő LED lámpák kiemelkedő hatékonysággal világítják meg a növényeket egy 120×120 cm-es területen.

A saját tervezésű full spektrum COB LED-ekre 3 év garancia vonatkozik, amit egy 100% vízálló IP65 védettségű rendszerbe szerelnek.

Fluence SPYDRx Plus 660W

Fluence SPYDRx Plus grow LEDA prémium minőségű anyagokból készült SPYDRx termékcsalád 660 Wattos modellje kimagasló hatékonysággal és minőségben világít meg egy 120×120 cm-es területet 15cm-es magasságból. A kiegészítőként kapható dimmer segítségével precízen hangolható a leadott teljesítmény, ezáltal a gyártó 54.000 óránál több 90% feletti LED élettartamot garantál. Az OSRAM LED-eknek köszönhetően ez a lámpa megfelel egy 1000Wattos HPS vagy CMH megvilágításnak, mely 40%-al kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos égők.

 

Ipari növénytermesztő LED lámpák (600-800W)

Az ipari növénytermesztéshez használható LED lámpák 600W-800W teljesítménnyel megfelelnek a 1000-1200W-os HPS és CMH lámpáknak és minden tekintetben lekörözik a technológiai előnyök által.

A programozható fényspektrumnak és teljesítménynek köszönhetően egy darab LED lámpa elég a teljes életciklusra, és 40%-al kevesebb energiát fogyaszt, mint a nagynyomású HID égők. Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy 3-4 éven belül megtérül a magas befektetési költség, utána folyamatos megtakarítást és kiemelkedő hatékonyságot biztosít.

SpektrumKing SK602 610W

SK602 grow ledA SpektrumKing egy rendkívül jól tervezett, teljesen vízálló, full spektrum grow lámpa, melybe CREE LED izzók kerültek.

A lámpa megfelel egy 1000 Wattos HPS égőnek, ami egy 150×150 cm-es területet tud megvilágítani a virágzáshoz és a termés képzéshez szükséges fénymennyiséggel.

California Lightworks SolarSystem1100 800W

solarsystem 1100, grow LEDA Solarsystem 1100 LED lámpa méretéből, fényerejéből, és szabályozható fényspektrumából adódóan bármilyen növény termesztéséhez használható. Köszönhetően annak, hogy 100% vízálló IP65-ös védelemmel rendelkezik és a távirányító több száz lámpát tud egyszerre vezérelni egyedi programok szerint, ez egy kiváló választás a precíz fényszabályzást kedvelő növénytermesztőknek.

 

CO2 kiegészítés

A nagy mennyiségű fény hatására a növény jobban tud fejlődni, ezért több széndioxidra van szüksége.

Az alábbi táblázat ajánlást ad az intenzív növénytermesztéshez javasolt CO2 kiegészítésről.

-100 és 300 μmol / m2 / s magvakra, csírázáshoz (optimális feltételek mellett: további CO2, ~ 400 ppm)

-75 és 150 μmol / m2 / s magoncokhoz, klónokhoz (optimális feltételek mellett: további CO2, ~ 400-800 ppm)

-300 és 600 μmol / m2 / s a fejlődési fázisban (optimális eredmények: további CO2, ~ 400-800 ppm)

-600 és 1000 μmol / m2 / s optimális eredmény elérése érdekében a virágzás / reprodukciós fázis alatt, további CO2 nélkül (csodálatos eredményekért: további CO2, ~ 800-1400 ppm)

-1000 és 1500 μmol / m2 / s a kimagasló eredményekhez virágzás / reprodukciós fázis során további CO2-vel, ~ 1400 ppm.

Az alacsony fogyasztás és a LED-ek hosszú élettartamából adódó előnyök miatt a LED-ek a beltéri növénytermesztéshez használt megvilágítás új iránya.

A grow LED minden szempontból jobb eredményeket produkál, biztonságos és csendes a működése, egyedileg szabályozható a fényspektrum és a teljesítmény, illetve biztonságos a környezetre, hiszen nincs elhasznált nehézfémet tartalmazó égő. A grow LED kalibrálható fényspektrumának köszönhetően a legtöbbet hozhatod ki a növényekből a saját és a vásárlóid legnagyobb örömére.

Ha tetszik a cikk bátran oszd meg az ismerőseiddel, hogy ők is mielőbb csatlakozzanak a LED-es növénytermesztők táborához.

A cikkben található termékek elérhetőek a webshopon, kérdés esetén keress minket bizalommal.

Ha nem akarsz lemaradni a hírekről és újdonságokról, akkor kövess minket a Facebookon!

#növénytermesztőled #growled #growlight #növényled #spectrumking #californialightworks #growspec #sanlight  #ursa #magnus #ctlite

További cikkek a növénytermesztésről

Legyen szép napod!