ph mérés, ec mérés, ec mérő, ph mérő

Az öntöző víz (tápoldat) pH és EC értéke kiemelten fontos a beltéri növénytermesztők szempontjából, hiszen mesterségesen kell beállítani a növény igényének megfelelő szinteket. A növénytáp gyártók a termék összetételétől függően 5.0-6.5 közötti pH szintet és 0.3-2.5 ms/cm közötti EC szintet ajánlanak a leghatékonyabb tápanyag felvétel érdekében, amit feltüntetnek a tápoldatok csomagolásán. A pH méréssel az oldat kémhatását az EC méréssel a tápoldatban található sók (tápelemek) mennyiségét ellenőrizzük, amit a növény életciklusának megfelelő szinten kell tartani. Nézzük meg ezt a két meghatározó tényezőt részletesebben.

pH szint (latinul: pondutia Hydrogeni )

Az oldat savas vagy lúgos kémhatását jellemzi.
A növények nagyrésze 5-8 közötti PH szinten tud a leghatékonyabban tápanyagot felvenni, ezért érdemes megtudni, hogy az általunk választott növény milyen közegben érzi magát (táblázat a cikk alján). Amennyiben a talaj vagy az öntöző víz PH szintje jelentősen eltér a növény igényétől, mindenképpen használjunk termesztési célra kifejlesztett savat(pH-) vagy lúgot(pH+) az ideális szint eléréséhez. A PH mérésre többféle mérőeszköz és technika alkalmas, ezeket röviden bemutatjuk ebben a cikkben.
A tápoldat pH mérése egy gyors és egyszerű folyamat. Az öntöző vízbe helyezed a pH mérőt és már látod is az értéket. Ha a pH szint magas, akkor pH-(mínusz) jelzésű savat, ha alacsony, akkor pH+(plusz) jelzésű lúgot kell adagolni a tápoldathoz.
A budapesti csapvíz pH értéke a vízművek oldalán megosztott adatok alapján: pH 7.3-7.6. Mindkét esetben a webshopon kapható növénytermesztési célokra kifejlesztett pH stabilizáló folyadék használatát javasoljuk. A pontos mérés érdekében a pH mérő eszközt a gyártó által előírt gyakorisággal, nagyjából havonta egyszer kell kalibrálni.
Ha a talaj pH szintjét szeretnéd megtudni, akkor a méréshez a gyökér közelében található földből kell mintát venni. A mintát 1föld 2 víz (desztillált vagy RO tisztított víz) arányban keverve, kb. 20 perc után mérve valós értéket ad a talaj pH szintjéről. A másik megoldás, hogy egy talaj mérő pH eszközt vásárolsz, amiból szintén többféle kivitel kapható.

EC szint (Electric Conductivity)

A vízben oldott tápanyagok elektromos vezetőképességét jelzi, azaz milyen mennyiségű ásványi anyag van az adott mennyiségű vízben. Ennek mértékegysége a ms/cm (milliszimensz per centiméter).
A növény fejlődése során egyre nő a tápanyag igénye ezért folyamatosan emelni kell az öntözéshez használt tápoldat ásványi anyag mennyiséget, így emelkedik az EC szint is. Fontos, hogy semmilyen növényt nem szabad túl sok virágtáppal öntözni, mert a felgyülemlő só blokkolja a tápanyagfelvételt. Attól, hogy próbálunk több tápanyagot adni a növénynek, sajnos az nem fog tudni többet felvenni a szükségesnél, ezért fontos, hogy tudd, milyen gyakran és milyen mennyiségű tápanyaggal kell öntözni. A normál csapvíz átlagos EC-je 420-630ms/cm, míg az RO (fordított ozmózis) tisztított vagy desztillált vízé 0-0,1 ms.

Az öntözéskor a növény életciklusának megfelelő EC szintek a következők:
• csírák, palánták: 0,3-0,6
• növekedési, vegetatív szakasz: 0,6-1,4
• virágzási, termésképző szakasz: 1,4-2,5

 

A termék nevére kattintva megnézheted a termék pontos jellemzőit.

 

Milwaukee pH és EC mérőkph mérő

A Milwaukee EC és pH mérő eszközök nagy segítséget nyújtanak a tápoldat egyszerű mérésében és kalibrálásában. A Milwaukee többféle eszközt gyárt a különböző méretű rendszerekhez igazítva.

A belépő kategóriás zsebmérők, mint az EC- CD611, PH-PH600 tökéletesen megfelelnek egy kis rendszer pH és EC ellenőrzéséhez. A CD611 és PH600 eszközök egyszerűek, LCD kijelzővel és 1 szintes kalibrációval rendelkeznek.

 

ph mérőközép kategóriás modellek, mint a Milwaukee EC-EC60, PH-PH55 több funkcióval rendelkeznek, mint például a tápoldat hőmérséklet kijelzés, a kétszintes kalibrálás, automata hőmérséklet kompenzáció, pillanatkép és a cserélhető elektróda.

Ezek a modellek IP65-ös teljesen vízálló burkolattal rendelkeznek, illetve a cserélhető elektródáknak köszönhetően sok évig megbízható eszközök a pH és EC mérésre.

Az automata kalibrálásnak köszönhetően könnyen és gyorsan beállíthatod az elektródákat a pontos mérések érdekében.

ph mérő

 

A professzionális szintű pH és EC mérő eszközök, mint az EC-MW302, PH-MW100 még pontosabban mérik a tápoldat értékeit. Ezek az eszközök tökéletesen alkalmasak akváriumok, hidroponikus rendszerek és nagy víztartályok pontos pH és EC mérésére.

A falra szerelhető modellek, mint az EC-MC310, PH-MC110, PH-MC122 automatikusan mérik a tápoldat értékeit. A monitorok a túlzott eltérés esetén villognak és rendszer hanggal is jelzi, hogy szükség van a tápoldat kalibrálására.

 

ph szabályozó

 

A professzionális automata pH kalibráló Milwaukee MC720-as egység az egyik legfejlettebb pH eszköz a Playgrowned kínálatában.

Rendelkezik minden fontos funkcióval és automata beállítási lehetőséggel, amire szükséged van ha pontos adatokkal szeretsz dolgozni.

Az MC720 pH kalibráló rendszer a csatlakoztatott pH oldat tartályból automatikusan adagolja a puffer oldatot, ezáltal kalibrálja a táptartály pH szintjét.

 

Bluelab pH és EC mérőkph, ec, mérő, ph meter, ec meter

A Bluelab kínálatában megtalálhatóak az egyszerű, de minőségi zsebméretű pH és EC mérők, mint a BlueLab pH Pen és a Bluelab Conductivity Pen vagy a Grower’s Toolbox. Mindkét mérő eszköz könnyen kalibrálható, teljesen vízálló és automata hőmérséklet kompenzációval segíti a pontos méréseket.

A Grower’s Toolbox szett ár-érték arányban nagyon jó választás, hiszen a pH és EC mérő eszközök mellé még egy könyvet és egy tisztító készletet is csomagolt a gyártó.

ec meter. ec mérő

 

 

A Bluelab Truncheon a nagy mérete miatt könnyen használható mély tartályok EC mérésére, ráadásul nincs szükség kalibrációra.

Egy masszív csőbe építették a szondát, amit nagyon kedvelnek világszerte, mivel a kék LED világítás miatt egyszerűen olvasható a pontos ppm érték.

A 40 cm-es EC mérő tökéletes választás a hidroponikus rendszerek ppm szintjének meghatározására.

 

combo meter plus, talaj pH mérő, ec mérő

A Bluelab Combo Meter egy fejlett EC és pH mérő egyben, amivel lehetővé válik a két adat egyidejű mérése.

A Bluelab Combo Plus egyszerre méri a tápoldat pH, EC, CF, ppm és Celsius értékeit, akár közvetlenül a gyökérzónánál.

A készülék könnyű, egyszerűen használható, egy gombos kalibrációval és egy nagy olvasható kijelzővel rendelkezik. A készülékre 5 év, míg a cserélhető szondára 6 hónap garancia vonatkozik.

 

pH szabályzó

 

A Playgrowned kínálatában a legfejlettebb rendszer a Bluelab Pro controller segítségével teljesen automatizálhatod a táptartály pH, EC és hőmérséklet szintjét.

Ez a modern rendszer adatmentési funkcióval és felhő alapú hozzáféréssel és ellenőrzési opcióval is rendelkezik, hogy biztos lehess benne, hogy minden renden zajlik.

A Bluelab PeriPod adagoló csatlakoztatásával automatikusan történik a pH stabilizáló folyadék adagolása, így egy teljesen önműködő rendszert tudsz kialakítani.

Torus Hydro PerfectpH hidroponikus pH stabilizáló

perfect pH,, ph balancer, ph regulator, ph stabilizáló, ph kiegyenlítő

A Torus Hydro PerfectpH egy forradalmian új pH-stabilizáló eszköz hidroponikus rendszerekhez, amely automatikusan kiegyensúlyozza a tápoldat pH-ját az optimális tápanyag-felszívódás érdekében.

A következő generációs ionizációs technológia segítségével a PerfectpH megszünteti a túlzott pH-ingadozást, ami gátolja a növény növekedését és gyengíti a növény immunrendszerét.

Többé nincs szükség puffer oldatokra, a gyakori tápoldat csere által elpazarolt víz és tápanyagok kidobására. Ezzel a NASA által alkalmazott technológiával drámai módon növelheted a terméseredményeket és csökkentheted a működési költségeket.

perfect pH,, ph balancer, ph regulator, ph stabilizáló, ph kiegyenlítő

Egyszerűen helyezd a PerfectpH stabilizátort a tápoldat tartályba, és keress más tennivalót, mert a pH kalibrálást 8-12 hétig elintézi a Torus Hydro PerfectpH.

A Torus Hydro legújabb terméke az Torus Hydro Inline sorozat, amit a TFD rendszerekhez tudsz használni.

Bízom benne sikerült felhasználó barát módon bemutatni a Playgrowned-nál kapható pH és EC mérő és szabályozó eszközöket, így biztos, hogy a legjobb döntést hozod a vásárlásodnál.

#ph #ec #phmérő #ecmérő #bluelab #milwaukee #torushydro #growdirector

További cikkek a növénytermesztéssel kapcsolatban:

Segítségül itt egy táblázat a zöldségek termesztéséhez szükséges pH értékekről!

Legyen szép napod !

Zöldségeknek optimális tápoldat pH szintje
Paradicsom 6.0-6.5 Zsálya 6.0-7.5
Uborka 5,5 Kakukkfű 6.0-7.5
Káposzta 6.5-7.0 Aszparágusz 6.4-7.5
Saláta 6.0-7.0 Bazsalikom 6.8-7.0
Répa 6.0-6.5 Borsó 6.0-6.5
Fokhagyma 5.5-6.5 Burgonya 5.0-6.0
Bab 6.0-6.5 Cékla 6.5-7.0
Brokkoli 6.0-6.8 Cukkini 5.5-7.5
Padlizsán 5.5-6.5 Hagyma 6.0-7.0
Spárga 6.0-6.8 Karalábé 6.0-7.0
Spenót 6.0-7.0 Karfiol 6.5-7.0
Eper 5.5-6.5 Oregánó 6.0-7.0
Menta 6.5-7.0 Paprika 6.0-7.0
Rozmaring 6.0-7.5 Petrezselyem 6.0-7.0
Zeller 6.0-7.0 Póréhagyma 6.0-7.0
Zöldbab 6.0-7.0