tápanyag hiány növényeknél

A növények tápanyaghiánya főleg a leveleken és a száron tűnik fel először, ezt mielőbb azonosítani és kezelni kell az optimális fejlődés érdekében. Nézzük meg részletesen, melyik tünet mire utal!

A növények optimális fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag utánpótlás, amit leghatékonyabban az öntözéskor tudsz pótolni. Ahhoz, hogy a növény hasznosítani tudja az ásványi anyagokat fontos, hogy tápoldat pH és EC értéke megfelelő legyen. (Erről részletesebben a pH és EC mérésről készült blogban olvashatsz (Link az oldal alján)).

Általánosan érvényes pH értékek:

  • Föld : pH 6.0-6.5
  • Kókusz : pH 6.0-6.5
  • Vízkultúrás közeg: pH 5.2-5.7

Az EC szint minden közegben a növény igényeinek megfelelően 0.8-2.2 között mozoghat.

Ha a pH és az EC szint megfelelő és mégis valamilyen elváltozást látsz a leveleken, akkor ebből a cikkből megtudhatod, hogy milyen tápanyaghiányt kell mihamarabb orvosolnod.

A növény fejlődéséhez 17 tápelemre van szükség, amit a makro, a mezo és a mikro csoportokba osztanak.

  • A Makro tápelemek a Nitrogén(N), Foszfor(P), Kálium(K), valamit a Szén(C), Oxigén(O) és a Hidrogén(H).
  • A Mezo vagy másodlagos tápelemek a Kalcium(Ca), Magnézium(Mg), és a Kén(S).
  • A Mikro tápelemek vagy más néven nyomelemek a Vas(Fe), Cink(Zn), Mangán(Mn), Bór(B), Réz(Cu), Klór(Cl), Molibdén(Mo), és a Nikkel(Ni).

A növények tápanyag-felvétele, tápanyagtartalma nem tükrözi pontosan a talaj tápanyag-ellátottságát, mert különféle fiziológiai és környezeti tényezők optimális talaj-tápanyagtartalom esetén is idézhetnek elő a növényben tápanyaghiányt. A föld feletti részekben a tápanyagok eloszlása függ az egyes növényrészek transzspiráció-intenzitásától is. Elégtelen transzspiráció a relatív magas páratartalom miatt is okozhat elégtelen tápanyagellátást.

Nitrogén (N) hiánynövény nitrogén hiány

A nitrogén aktív szerepet játszik a metabolizmusban, ezért nélkülözhetetlen a növény növekedési életciklusában. A növények nitrogén igénye arányos a tömeggyarapodásukkal, ezért a fejlődési fázisban van a legnagyobb szükség nitrogén utánpótlásra. A zöldségfélék nitrogén felvétele és hasznosítása fajonként és fajtánként eltérő.

A nitrogén hiány először az idősebb leveleken mutatkozik, tehát sárgulni kezdenek, merevek lesznek, gyakran vörös lesz a levél széle és lilára színeződik a növény szára. Ekkor korai kényszervirágzás következhet be, csökken a sejtosztódás, lassul a növekedés és az idős elsárgult levelek lehullanak. Nitrogén hiány léphet fel a túlzott tápanyagellátás esetén is, hiszen a túl sok szerves anyagban található mikroorganizmusok lekötik a nitrogént, így a növény nem tudja hasznosítani.

A nitrogénhiány megoldására a tápoldat EC szintjének emelését vagy nitrogén monotáp hozzáadását javasoljuk. Organikus termesztés esetén szerves trágyát kell hozzáadni a termőföldhöz (pl. Bat Guano vagy ATA NRG Upgrade).

Foszfor (P) hiánynövény foszfor hiány

A foszfor a növény DNS-ének az egyik alapköve, továbbá fontos szerepet játszik a fotoszintézisben, a gyökérképződésben, a légzésben és az alapvető biológiai folyamatokban. Nagy szerepe van a sejtek energia háztartásában (ATP, ADP), valamint az örökletes tulajdonságokat hordozó vegyületekben (DNS, RNS). A foszfor megtalálható a magtermésekben lévő tartalék tápanyagban, ami a fejlődés megindulásához szükséges tápanyagot és energiát biztosítja. A foszfor döntő fontosságú a termésképzésben, kihat a termés mennyiségére és a minőségére is.

A foszfor hiány először az idősebb leveleken jelentkezik, először sötét zöld színűek lesznek, mereven felfelé állnak, vörösen elszíneződnek, a levél szára lila színű lesz, majd lehullanak. A növény fejlődése lelassul, a szára vékony marad, a virágzás később kezdődik, a levelek mérete és mennyisége elmarad a normálistól.

A leginkább foszfor igényes zöldségek a saláta, a spenót, a hagyma és a kukorica.

A foszforhiány megoldására a tápoldat EC szintjének emelését vagy foszforban gazdag növénytáp (Organikus/Bio termesztési kultúra esetén pl. Plagron Bat Guano vagy az Atami ATA NRG Upgrade, Atami Bloombastic) hozzáadását javasoljuk.

Kálium (K) hiánynövény kálium hiány

A kálium a talaj ásványi alkotóinak része, amit a növények az aktív ioncsere keretében vesznek fel. A talaj savassága és az alacsony pH, valamint a jó talaj oxigénellátás és a gyökerek nagy szénhidrát tartalma elősegíti a kálium felszabadulását és felvehetőségét. A kálium pozitív hatással van a fotoszintézisre és az életfolyamatokra, javítja a növényben a vízfelhasználás hatékonyságát, fokozza az aktív vízfelvételt és csökkenti a párologtatás intenzitását.

A káliumhiány tünetei kevésbé láthatóak, leginkább a terméscsökkenésben nyilvánul meg. A levelek sárgulása és barnás foltok megjelenése, gyakran csak később jelentkeznek, ezért nehezebb diagnosztizálni. A kálium hiányt okozhatja a túl magas kalcium vagy magnézium szint is.

A káliumhiány megoldására kálium monotáp hozzáadását, vagy az Atami Bloombastic PK virágzás serkentő használatát javasoljuk. Bio növénytermesztők Bat Guanot vagy trágyalevet kell adjanak a tápoldathoz.

Kalcium (Ca) hiánynövény kálcium hiány

A kalcium nehezen oldható formában található a talajban, de oldhatósága a pH csökkenésével fokozódik. Sokoldalú szerepe van az élettani folyamatokban, a sejtmembránok működésében, növeli a növény ellenálló képességét. A kalcium nélkülözhetetlen a gyökerek egészséges növekedésében és az életfolyamatok működésében.

A kalciumhiány tünetei lehetnek, hogy a gyökér nem fejlődik megfelelően, a levélszélek szakadozottak és felpenderednek, a levél felületén barnás-sárgás foltok jelennek meg, valamint a növény vízellátottsága drasztikusan csökken. Kalcium hiányt okozhat a túl magas EC szint, a túl magas kálium és magnézium szint vagy az inkorrekt pH szint is.

A kalciumhiány megoldására Kalcium nitrát oldat, vagy ATAMI CalMag, Bio Nova Ca kiegészítő tápoldat használatát javasoljuk figyelembe véve, hogy az EC és pH szint optimális. A kalciumot a tápoldatban adagolva, vagy levélpermetként is alkalmazhatod.

Magnézium (Mg) hiánynövény magnézium hiány

A talaj magnézium tartalma függ a kolloidtartalmuktól és a pH szinttől. A magnézium a klorofill központi alkotó eleme, jelentős szerepe van a fotoszintézisben, az aminosavak és fehérjék bioszintézisében. Az elégtelen foszforellátás gátolja a magnézium felvételét, míg a bőséges káliumellátás növeli a magnézium igényt.

A magnéziumhiány jelei nehezen észrevehetőek, mivel a látható jelek csak 3-4 hét múlva jelentkeznek. A levelek lankadása, az idősebb levelekben található ereken növekvő világosodó barnás-rozsdás foltok, később elhaló foltok jelentkeznek. Magnézium hiány kialakulását okozhatja az inkorrekt EC és pH szint, a termesztő közeg szélsőséges hőmérséklete, illetve a túlzott nitrogén vagy foszfor szint a tápoldatban/talajban.

A magnéziumhiányt kezelheted az ATAMI CalMag, Bio Nova Mg hozzáadásával a tápoldathoz vagy magnézium oldattal, amit a tápoldatként és levélpermetként is alkalmazhatsz. Bio termesztés esetén a szerves trágyalé adagolása a legoptimálisabb megoldás.

Kén (S) hiánynövény kén hiány

A kén fontos szerepet kap a növény életében, hiszen építő eleme a proteineknek a hormonoknak és a sejtfolyadéknak. Segíti a növényt az enzim és protein képzésben, valamint szerepet játszik a víz-háztartásban és a fotoszintézisben.

A kén hiány tünetei, hogy először a fiatal levelek világosan elszíneződnek, hasonlóan a nitrogén hiányhoz. Később a növény szára és a levelek erezete lilás színű lesz, a levelek színe pedig élénk sárga. A problémát okozhatja a túl magas pH szint (>6.5) vagy a túl magas az EC szint. (>2.2).

A kénhiányt kezelheted kén és magnézium monotápok hozzáadásával a tápoldathoz. Organikus növénytermesztés esetén gombatrágyát vagy állati eredetű trágyát (pl. Bat Guano) is lehet használni.

Vas (Fe) hiány

A vas ásványi talajokban oxid vagy hidroxid formában található. A növény számára alacsony pH szinten hozzáférhető. A vas nélkülözhetetlen a klorofill képződéshez, jelentős szerepe van a fotoszintézisben és a növény légzési folyamatában. A vas hiánya gátolja a növény fejlődését.

A vashiány tünetei először a növény felső részén, a fiatalabb leveleken jelentkeznek, az érközök sárgulnak, a levél erei zöldek maradnak. Súlyos esetben a fiatal levelek kifehérednek, majd elhalnak. A vas hiányt okozhatja a kevés mennyiségű vas jelenléte, a túl magas pH szint vagy a túlzott kalcium, cink és magnézium jelenléte. Érdemes ellenőrizni, hogy a közeg megfelelő oxigén ellátottságú a talaj az optimális 18-22 Celsius között van. Fontos, hogy ne fejlődjön alga a közegben/víztartályban, mert felhasználják a vasat és lebontják a vas kelátot.

A vashiányt leghatékonyabban a Plagron Vita Race hozzáadásával a tápoldathoz (vagy levélpermetként) tudod orvosolni. Az ATAMI Bloombastic bio növénytáp vasban és PK-ban gazdag, használatát bármilyen közeghez ajánljuk.

Cink (Zn) hiány

A cink fontos szerepet játszik a nitrogén-anyagcserében, a növényi hormonok szintézisében és az enzim komplexek kialakításában.

A cink hiány tünete a levél erek közötti kloróziskor látható, ezt a levél elhalása követi. Magas foszforellátottság esetén cink hiány észlelhető.

Réz (Cu) hiány

A réz főként a növényi enzimek képzésében játszik szerepet.

A réz hiány tünete a növekvő részek lankadásában majd elhalásában látszik, ennek oka lehet a magas pH. Túladagolása főként rézcsövekkel működtetett rendszerek esetén fordul elő.

Hiánya ritkán lép fel köszönhetően a modern növénytápok összetételének.

Mangán (Mn) hiány

A mangán a hormonok és az enzimek termelésében játszik szerepet a növény életében.

A mangán hiányakor az idősebb levelek világosabb színűvé válnak, zöld foltok jelennek meg az erek mentén. Súlyos mangán hiány esetén a fiatal hajtások kiszáradnak.

A mangánhiányt a prémium minőségű növénytápok használatával elkerülheted.

Bór (B) hiány 

A Bór hiánya akadályozza a sejtfalak képződését és a cukorszállítást.

Ritkán jelentkezik hiánytünetként, hiszen a modern növénytápok megfelelő mennyiségű Bórt tartalmaznak.

Molibdén (Mo) hiány 

A növények molibdenát anionokat vesznek fel, melyek főként a nitrátredukcióban kapnak szerepet, ami a baktériumok nitrogén megkötéséhez szükséges.

A molibdén hiánya gátolja a nitrátredukciót, ezért gátolja a növény fejlődést. Hiánya ritkán fordul elő, ha minőségi összetételű növénytápot használsz.

Extra: Szilícium (Si) tápelem

A szilícium a föld második leggyakoribb eleme, a kavicsok, homok, agyag és kvarc alkotóeleme. Az elő világban az ember és a növények testfelépítésében is fontos szerepet játszik. A kutatások bizonyították, hogy a szilícium erősíti a növényt, az ellenálló képességét és jótékony hatással van a fejlődésére a vegetatív szakaszban.

A hozzáadott szilícium serkenti az erős sejtfal képződést, segíti a tápanyag felvételt és ellenállóbbá teszi a növényt a negatív környezeti hatásokkal szemben.

A külön kiegészítő tápanyagként használható ATAMI Silic Boost koncentrált szilícium bizonyítottan eredményes stimulátor.

 

Ha szeretnél még többet megtudni a növények tápanyag felvételéről, akkor az alábbi oldalakat is ajánlom a figyelmedbe:

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/ch06s04.html

http://www.canna.hu/

https://www.atami.com/en_gb/service/blog/

https://www.plagron.com/en/grow-topics

További cikkek a növénytermesztésről: